poniedziałek, 9 stycznia 2017

25. Desery za 5zł?! Takk to możliwe!

Hej!

Wracamy do Was z pomysłami na desery tym razem z mniejszym wkładem pieniężnym. Zapraszamy.

1.Wiśniowe tiramisu.

Składniki:

  • 300g biszkoptów
  • 500g serka mascarpone
  • 30g cukru 
  • mocna herbata wiśniowa lub galaretka wiśniowa
  • wiśnie w zalewie lub domowa wiśniówka z całymi wiśniami
  • 4 duże jajka 
Przygotowanie:
  • Żółtka utrzeć z cukrem do uzyskania białego koloru następnie delikatnie wymieszać z serkiem.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.
  • Biszkopty moczyć z dwóch stron w herbacie lub galaretce i układać w dużej misce lub osobnych średnich salaterkach.
  • Na biszkopty położyć wiśnie w całości lub zblendowane na gładki krem 
  • Układać naprzemiennie biszkopty wiśnie serek mascarpone aż do zapełnienia naczynia.
  • Wstawić do lodówki na conajmniej 4h ( najlepiej cała noc).


2. Banan w naleśniku

Składniki: 
  • 2 duże banany 
  • dwa placki pszenne 
  • nutella według uznania
  • białko jaja 
Przygotowanie:
  • Nagrzewamy piekarnik do 200'C
  • Banany obieramy 
  • Placki smarujemy nutellą i kładziemy banana zwijając jak krokiecika chowając brzegi do środka by nie wypłynęła zawartość.
  • Gotowe krokiecki smarujemy białkiem z jaja by miało ładny zrumieniony kolor.
  • Wkładamy do piekarnika na 5-8min.



3. Ciasto z kaszy mannej.

Składniki:
  • 250g kaszy mannej
  • 2 duże paczki  herbatników
  • pół litra mleka
  • pół szklanki cukru 
  • pół kostki masła lub margaryny 
  • cukier waniliowy
Przygotowanie:
  • Mleko zagotować z margaryną i cukrem
  • Powoli wsypywać kaszę mannę cały czas mieszając . 
  • Dodać kakao i cukier waniliowy. 
  • Jak zgęstnieje wylać na ciastka wyłożone na blaszce 
  • Przykryć pozostałymi ciastkami. Wierzch polać polewą lub roztopioną czekoladą.








4. Rogaliki z czekoladą
Składniki:
  • Ciasto francuskie
  • Tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej 
  • Małe jajko 
Przygotowanie:
  • Ciasto francuskie pokroić na trójkąty 
  • Na każdym trójkącie ułożyć kostkę czekolady i zwijać
  • Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem 
  • Posmarować rogale jajkiem
  • Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 st Przez 17-20 min






5. Gruszka w czekoladzie

Składniki:
  • 2 duże gruszki
  • Tabliczka gorzkiej i mlecznej czekolady
  • Cukier 
  • 4 łyżki mleka
Przygotowanie:
  • Gruszki włóż do gotującej się mocno pocukrowanej wody
  • Gotuj do miękkości, ale uważaj żeby ich nie przegotować
  • Wyjmij gorące gruszki na sitko 
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej nad garnkiem w którym gotowały się gruszki
  • Gdy w całości się rozpuści zdejmij ją i Dodaj 4 łyżki stołowe mleka tak aby Konsystencja czekolady stała się płynna 
  • Gruszki w całości połóż na naczyniu i polej według uznania czekoladą 

3 komentarze: