Wracamy do Was z pomysłami na desery tym razem z mniejszym wkładem pieniężnym. Zapraszamy.
1.Wiśniowe tiramisu.
Składniki:
- 300g biszkoptów
- 500g serka mascarpone
- 30g cukru
- mocna herbata wiśniowa lub galaretka wiśniowa
- wiśnie w zalewie lub domowa wiśniówka z całymi wiśniami
- 4 duże jajka
Przygotowanie:
- Żółtka utrzeć z cukrem do uzyskania białego koloru następnie delikatnie wymieszać z serkiem.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.
- Biszkopty moczyć z dwóch stron w herbacie lub galaretce i układać w dużej misce lub osobnych średnich salaterkach.
- Na biszkopty położyć wiśnie w całości lub zblendowane na gładki krem
- Układać naprzemiennie biszkopty wiśnie serek mascarpone aż do zapełnienia naczynia.
- Wstawić do lodówki na conajmniej 4h ( najlepiej cała noc).
2. Banan w naleśniku
Składniki:
- 2 duże banany
- dwa placki pszenne
- nutella według uznania
- białko jaja
- Nagrzewamy piekarnik do 200'C
- Banany obieramy
- Placki smarujemy nutellą i kładziemy banana zwijając jak krokiecika chowając brzegi do środka by nie wypłynęła zawartość.
- Gotowe krokiecki smarujemy białkiem z jaja by miało ładny zrumieniony kolor.
- Wkładamy do piekarnika na 5-8min.
3. Ciasto z kaszy mannej.
Składniki:
- 250g kaszy mannej
- 2 duże paczki herbatników
- pół litra mleka
- pół szklanki cukru
- pół kostki masła lub margaryny
- cukier waniliowy
- Mleko zagotować z margaryną i cukrem
- Powoli wsypywać kaszę mannę cały czas mieszając .
- Dodać kakao i cukier waniliowy.
- Jak zgęstnieje wylać na ciastka wyłożone na blaszce
- Przykryć pozostałymi ciastkami. Wierzch polać polewą lub roztopioną czekoladą.
4. Rogaliki z czekoladą
Składniki:
- Ciasto francuskie
- Tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
- Małe jajko
- Ciasto francuskie pokroić na trójkąty
- Na każdym trójkącie ułożyć kostkę czekolady i zwijać
- Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
- Posmarować rogale jajkiem
- Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 st Przez 17-20 min
5. Gruszka w czekoladzie
Składniki:
- 2 duże gruszki
- Tabliczka gorzkiej i mlecznej czekolady
- Cukier
- 4 łyżki mleka
- Gruszki włóż do gotującej się mocno pocukrowanej wody
- Gotuj do miękkości, ale uważaj żeby ich nie przegotować
- Wyjmij gorące gruszki na sitko
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej nad garnkiem w którym gotowały się gruszki
- Gdy w całości się rozpuści zdejmij ją i Dodaj 4 łyżki stołowe mleka tak aby Konsystencja czekolady stała się płynna
- Gruszki w całości połóż na naczyniu i polej według uznania czekoladą
Rogaliki i grudzka... pycha ❤👍
OdpowiedzUsuń:*
UsuńMatko aż się zaśliniłam;) szczególnie podoba mi się pierwszy przepis. Muszę go wypróbować.
OdpowiedzUsuń