środa, 4 stycznia 2017

19. Popularne słodkości za mniej niż 8 zł?!

 Hej dziewczyny!

 W dzisiejszy wpisie przedstawie Wam trzy przepisy na popularne słodkości za mniej niż 8 zł. Te przepisy nie mogą się Wam nie udać :) Zapraszam do dzielenia się swoimi ulubionymi deserami w komentarzach.

1. Creme brulee

Składniki:

  • 500ml śmietany kremówki
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • laska lub ekstrakt z wanilii
  • 3-4 łyżki drobnego cukru 
Przygotowanie:

1. Śmietanę zagotuj z cukrem i wanilią (dodaj jej według uznania).
2. Lekko ubij żółtka.
3. Kiedy śmietana zacznie się gotować zdejmij ją z palnika i wymieszaj z żółtkami (nie ubijaj)
4. Masę wlej do gotowych foremek lub do małych naczyń żaroodornych i w temperaturze 100'C piecz 50 minut.
5. Deser schłódź w lodówce, Posyp drobnym cukrem i skarmelizuj go za pomocą palnika cukierniczego. Jeżeli go natomiast nie posiadasz to możesz sam cukier skarmelizować na patelni i polać nim wierzch deseru.



2. Lava cake, czyli czekoladowa lawa 

Składniki: 
  • 100g masła
  • 100g gorzkiej czekolady 
  • 2 jajka
  • 30g cukru 
  • łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ulubione owoce np. maliny truskawki borówki 
Przygotowanie:

1. Czekoladę razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Jajka wymieszaj z cukrem i solą dodaj przesiana mąkę.
3.  Do masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i znowu wymieszaj.
4. Foremki wysmaruj masłem i posyp mąką. 
5. Wlej masę do foremek i piecz w 200'C około 7-8 minut.


3. Kolorowe makaroniki

Składniki:
  • 3 jajka
  • 200g zmielonych na mąke migdałów
  • 200g cukru
  • 100ml wody
  • 200g cukru pudru
  • 3 białka
  • dżem
  • barwniki spożywcze 
Przygotowanie:

1. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywna pianę.
2. Wodę zagotuj z cukrem do temperatury 114-118'C (pojawiają się duże bąbelki powietrza)
3. Białka powoli połącz z gorącym syropem i ubijaj aż masa bedzie chłodniejsza.
4. Resztę składników wyrób na ciasto.
5. Masę i ciasto wymieszaj i dodaj barwnik spożywczy.
6. Wszystko przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę w formie okręgów.
7. Piecz przez 10 minut w temperaturze 150'C.
8. Ciasteczka posmaruj dżemem i sklejaj po dwa.


19 komentarzy:

  1. Mniam!!! Napewno wypróbujemy wszystkie przepisy!
    Kamil i Przemek/ Mr&MrChanel
    www.mrandmrchanel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kolorowe makaroniki mnie zachwyciły, ciekawe czy mi się uda bo mam zamiar wypróbować :) Obserwuję i zapraszam!
    http://saraoskwarekportfolio.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! :) Czekoladowa lawa najbardziej narobiła mi smaku! :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Crem brulee - kocham kocham kocham ♥♥ ale makaroniki bym skosztowała :)

    Zapraszam do siebie http://seemixieblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojeja! Musze wszystkie spróbować zrobić i skosztować *.* mega!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku, świetne przepisy! Muszę wypróbować:) Pozdrawiam i obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. zakochałam się właśnie w czekoladowej lawie ;) coś czuję, że już wkrótce wypróbuję :)

    Zapraszam do mnie :) http://novafitnesska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń